פוסט טראומה p.t.s.d
פוסט טראומה הנה תופעה מורכבת ומסובכת אשר מהווה פגיעה נפשית , בה הנפגע חווה או חי מחדש את הטראומה אותה עבר. החוויה מחדש מחזירה את הנפגע אל הטראומה. הסבל אשר נגרם לאותו נפגע אשר חווה מחדש את הטראומה אותה עבר הוא סבל גדול מאוד אשר מתבטא בדרך כלל בירידה תפקודית וקשיי תפקודי מאוד גדולים.
הלם קרב אל מול פוסט טראומה
בעוד שהלם קרב מוגדר רק כלפי מי שלחם בקרב, פוסט טראומה היא תופעה אשר היא הרבה יותר רחבה ועשויה לפקוד את מי שעבר טראומה עקב לחימה, אונס , תקיפה מינית , הטרדה מינית, תאונת דרכים , נוכחות בפיגוע , או כל אירוע שהיה בו מרכיב אשר איים על שלמות המערכת הגופנית.
המדובר באירוע שהוא בבחינת אירוע מעורר אימה , פחד חרדה , או אירוע קטסטרופלי אשר מקפל בתוכו נוכחות במוות אלים. האדם אשר חווה אירוע מעין זה יכול להגיב באחד משני מצבים ,הראשון תגובה חריפה ושיתוק , ולאחר מכן חוויה מחדש של הטראומה בזיכרונות ובמראות.
השני , הנפגע לא חווה שיתוק או חוסר תפקוד ולמעשה מצליח לתפקד במהלך חיו, או שהתפקוד שלו הוא תפקוד מלא לאמור הוא מתפקד במישור החברתי והתעסוקתי לרבות העובדה כי הוא לא סובל מהפרעות שינה או התפרצויות זעם. למרות , שברבים מהמקרים גם נפגעים אשר לא סובלים כמעט מחוסר תפקוד ,חווים בזמן שלאחר הפגיעה , קשיי תפקוד מינורים. הנפגעים אשר לא סובלים באופן מיידי מקשיי תפקוד , עשויים לסבול במהלך חייהם , באיזה שהוא שלב , ממצב שקרוי ראקטבציה , לאמור הטראומה אשר עברו אותם נפגעים , מתעוררת מחדש עקב אירוע דומה אותו עברו אותם נפגעים , אשר יצר את התסמונת הפוסט טראומטית, ואז אותם נפגעים סובלים מקשיי תפקוד.
הלכה למעשה פוסט טראומה היא תופעה אשר נוצרת מיד לאחר טראומה שאדם עובר, כל סוג של טראומה , לתסמונת הפוסט טראומטית יש עליות ויש ירידות , בשלבים מסוימים התסמונת הפוסט טראומטית שהיא מצב קיים אך גם מודחק , מופיעה בצורה קיצונית אשר יוצרת קשיי תפקוד מאוד גדולים אשר מגבילים את כושר פעולתו של האדם.
הקשיים אותם חווים נפגעים פוסט טראומטיים ואשר מקשים על חייהם , הם בראש ובראשונה פגיעה במישור התעסוקתית , לאמור חוסר יכולת של האדם לעבוד בעבודה יצרנית בה יתקדם למחייתו. יחד עם זאת וכחלק מהפגיעה התעסוקתית , קיימת ברוב המקרים גם פגיעה במישור החברתי, לאמור נפגעים פוסט טראומטיים מתקשים בליצור קשרים חברתיים תקינים וכן מתקשים לשמור עליהם .
לצד הפגיעה החברתית והתעסוקתית , עשוי נפגע פוסט טראומה לסבול גם מהתפרצויות זעם , מה שקרוי בשפת העם פתיל קצר , מרגשיות לרעשים טריקות דלת , סירנות , פיצוצים , או כל רעש אשר מזכיר את הטראומה , רגישויות לריחות , התנהגות הימנעותית מכל דבר אשר מזכיר את הטראומה , כגון ,חוסר יכולת לקרוא עיתונים , חוסר יכולת לראות מדים , לשמוע על תאונת דרכים או על אונס , או על כל דבר אחר אשר מזכיר את הטראומה. בקיצור חוסר יכולת להיות במצב אשר מזכיר לאותו נפגע את הטראומה , ישנם גם תסמינים של פגיעה בכושר היוזמה , בכוח הרצייה ביכולת ההתמדה , וכן פגיעה באפקט שהיא למעשה פגיעה ברגש.
המאמץ הטיפולי של הגורמים המטפלים הוא למעשה בהבאת הנפגע למצב בו התסמינים הפוסט טראומטיים מצטמצמים , ובכך כושר התפקוד של הנפגע עולה. הטיפול בדרך כלל הוא טיפול משולב בשיחות ובטיפול תרופתי.
הסכנה באי טיפול בתסמונת הפוסט טראומטית היא למעשה בכך שהתסמונת הפוסט טראומטית אשר לא מוגדרת כמחלת נפש של ממש , תהפוך להיות למחלת נפש של ממש ,כדוגמת סכיזופרניה.
אני כאן בשבילך , אמינות ומקצועיות הם נר לרגלי צור איתי קשר , בטלפון נייד 0505350239 או השאר פרטים ,בדף יצירת הקשר באתר , ואשמח לשוב אליך בהקדם.