אחוזי נכות נפשית
אחוזי נכות נפשית
קביעת דרגת נכות מתבצעת לפי שלושה סוגים של פגיעות נפשיות, כל פגיעה מזכה באחוזי נכות שונים. כאשר מוגשת לקצין התגמולים במשרד הביטחון תביעה עקב פגיעה נפשית מתקיים דיון בפני וועדה רפואית.
אחוזי נכות נקבעים בהתאם לסוג הנכות, במקרה של נכות נפשית ישנם כשלושה מצבים נפשיים אשר לפיהם יכולה הוועדה הרפואית לקבוע אחוזי נכות:
- מחלת נפש כללית – סעיף 33 ,לתקנות הנכים מבחנים לקביעת דרגת נכות
- מחלת נפשית שהיא תוצאה מפגיעה גופנית – סעיף 34 לתקנות הנכים מבחנים לקביעת דרגת נכות
- נפגעי פוסט טראומה – סעיף 34 א' לתקנות הנכים מבחנים לקביעת דרגת נכות
מחלת נפש כללית- סעיף 33
סעיף 33 לתקנות הנכים עוסק בכל ההפרעות שאינן פוסט טראומה: ביניהן הפרעות מסוג חרדה, מחלות בי פולריות, סכיזופרניה וכל הפרעה אחרת.
מחלת נפש כתוצאה מפגיעה גופנית-סעיף 34
סעיף 34 לתקנות הנכים עוסק בפגיעה נפשית כתוצאה מחבלה גופנית. נכה הסובל מפגיעה פיזית עשוי לסבול גם מתופעות נפשיות כתוצאה ממצבו הפיזי. כלומר- המצב הפיזי משפיע על מצבו הנפשי. לפי סעיף זה צריך להיות קשר בין הנכות הפיזית לנכות הנפשית, כאשר הנכות הפיזית גורמת לליקוי נפשי המשפיע על תפקודו של הנכה מבחינה נפשית ומבחינה פיזית.
לדוגמא, נפגע הסובל מפריקת כתף, אירוע שהוא קשה ביותר, במיוחד כאשר פריקות הכתף מתרחשות בתדירות גבוהה ויש צורך להשיב את הכתף למקומה בחדר ניתוח. נפגע מסוג זה עלול לפתח תגובת חרדה קשה עקב החשש מפריקה חוזרת של הכתף. תגובה זו היא המגבלה הנפשית. כאשר מגבלה זו חורגת ממצב רגיל וסטנדרטי – יש מקום לקבוע לאותו אדם נכות נפשית הנובעת מחבלה גופנית.
נכות נפשית הנובעת מחבלה גופנית עשויה לבוא לידי ביטוי גם בפגיעה בדימוי העצמי של הנפגע כתוצאה מהפגיעה בכתף, לרבות תחושת חוסר אונים של הנפגע המובילה לירידה בתחושת הwell been של אותו נפגע, אשר מצדיקה מתן אחוזי נכות נפשיים מעבר לאחוזים שנקבעו בתוך אחוזי הנכות הפיזית שניתנו לו. הסיבה לכך היא היות והתגובה הנפשית חורגת מן הנורמה ועולה בהרבה על התגובה הרגילה ולכן ניתנים לאותו הנפגע אחוזי נכות נפרדים בגין הפגיעה הנפשית, אך כאמור צריך להוכיח אותם.
הוועדה הרפואית לא תמהר לתת אחוזי נכות לפי סעיף 34 במקרה בו התגובה הנפשית היא מאוד חריפה או קיצונית, שכן אז יתכן ותעלה השאלה האם הפגיעה הנפשית היא אכן תוצאה של הפגיעה הפיזית או לחלופין האדם פיתח בלי קשר לפגיעה הפיזית מחלה נפשית אחרת, גדולה יותר.
פוסט טראומה- סעיף 34 א'
סעיף 34 א' מוקדש כולו לתסמונת בתר חבלתית, או בשמה האחר-פוסט טראומה. במקרה שבו עמד אדם בפני ועדה רפואית וקצין תגמולים בוועדה קיבל את הקביעה כי האדם סובל מפוסט טראומה, על הוועדה הרפואית לקבוע לאותו נפגע את נכותו הנפשית לפי סעיף 34 א'.
ישנן מספר דרגות נכויות לתסמונת פוסט טראומטית:
א. 5 אחוזי נכות = הפרעה מזערית בכושר התפקוד של האדם
ב. 10 אחוזי נכות = הגבלה קלה בכושר התפקוד של האדם
ג. 20 אחוזי נכות = הגבלה בינונית בכושר התפקוד של האדם
ד. 30 אחוז נכות = הגבלה ניכרת בכושר התפקוד של האדם
ה. 50 אחוזי נכות = הגבלה קשה בכושר התפקוד של האדם
ו. 70 אחוזי נכות = הגבלה קשה בכושר התפקוד של האדם
ז. 100 אחוז נכות = הגבלה חמורה בכושר התפקוד של האדם
איך נקבעת דרגת הנכות הנפשית?
דרגת הנכות הנפשית וההחלטה האם הפגיעה היא קשה או מזערית נשענת על הבדיקה הרפואית של הוועדה, על הבדיקה הפסיכיאטרית וכן על הטיעונים והראיות המוצגות בפני הוועדה הרפואית. מומלץ להיעזר בעו"ד מומחה לתחום אחוזי נכות נפשיים, אשר בקי בקביעת נכויות נפשיות ויש לו את הידע לעסוק בעניין.
להתייעצות עם עו"ד גיא בית און, מומחה באחוזי נכות נפשית משרד הבטחון, ניתן לפנות בטלפון 03-9391070 או לשלוח הודעה דרך האתר