טלפון במשרד 03-9391070
סלולר אישי 0505350239
פקס 03-6914792
14 שנות ניסיון

בדיקות חדשות

שיטת הספר הפתוח , בחוק הנכים תגמולים ושיקום

אחד מעקרונות היסוד, של שיטת המשפט בישראל , היא עקרון סופיות הדיון.

עקרון סופיות הדיון ,משמעותו היא, כי משמיצא התובע, את זכויותיו הדיוניות , ומשהפסיד בדינו , אין הוא יכול לשוב ולפנות, באותו עניין שוב לאותה ערכאה שיפוטית באותו נושא , שכן בעניינו, של אותו תובע מתקיים מה שקרוי מעשה בית דין.

מעשה בית דין, הוא למעשה מחסום , אשר  לא מאפשר לתובע, אשר הפסיד בדין , להביא את עניינו שוב ושוב לבית המשפט , וזאת מתוך מטרה  להגביל את האפשרות,  כי תובע טרדן יבוא שוב ושוב , בפני בת המשפט , ויבקשו לדון,  באותו עניין שכבר דנו בו בפני ערכאה שיפוטית כזאת או אחרת.

עקרון זה מתקיים בכל שדות המשפט, והוא אחד מאבני היסוד העיקריות, של כל מערכת משפטית, אשר שואפת בבסיסה לאזן בין הזכויות הדיוניות, של התובע ושל הנתבע, תוך מניעת אפשרות, מהתובע להטריד שוב ושוב את הנתבע ואת המערכת  השיפוטית.

עקרון סופיות הדיון לא מתקיים בעניינם, של אלה הבאים בתביעות בפני אגף השיקום  קצין התגמולים.

לאמור יש ואפשר, ואפילו נדחתה תביעתו של התובע, ואפילו בערעור  , על החלטת קצין התגמולם בפני בית משפט, ועדת הערעורים , הוא  יכול  לבוא שוב , לקצין התגמולים ,  עם אותה תביעה ,ולבקש ממנו לדון בעניין או בהחלטת, שנתינה בעניינו , מחדש.

התנאי היחיד לדיון מחדש, הוא שקצין התגמולים, רואה שקיימת ראיה חדשה, כזאת שלא עמדה , בפני קצין התגמולים, בשעה שהוא נתן את החלטתו הקודמת בעניינו של התובע , ו/או בשעה שבית המשפט השלום ,בשבתו כוועדת ערעורים לפי חוק הנכים תגמולים ושיקום לא נתנה דעתה לאותה ראיה חדשה  ,  עת נדון עניינו של אותו בפני בית המשפט השלום , בשבתו כועדת ערעורים לפי חוק הנכים תגמולם ושיקום.

ראיה חדשה מה היא ?

הפסיקה פרשה באורח נרחב, את משמעות הביטוי ראיה חדשה. המונח ראיה חדשה פורש ,ככל  ראיה אשר לא עמדה בפני קצין התגמולים, עת הוציא תחת ידו , את החלטתו הקודמת.

במה דברים אמורים, בדרך כלל ראיה חדשה היא חוות דעת, אשר שופכת אור אחר על מצבו של התובע , או תצהיר עד ,אשר יש בו כדי לתאר נסיבות עובדתיות אחרות ,אשר לא היו בפני קצין התגמולים עת הוציא זה את החלטתו הקודמת.

למי טובה שיטת הספר הפתוח ?

למי שנדחתה תביעתו

שיטת הספר הפתוח, טובה לכל נכה שנדחתה תביעתו , והיום מבקש להביא למצב ,כי יערך דיון חוזר באותה התביעה.

לאמור נכה שהגיש תביעה בגין חבלה או מחלה, אשר נפצע , או  חלה בה בזמן השרות הצבאי, והתביעה לא הוגשה בצורה מקצועית , ולאחר שאיש מקצוע, עורך דין ורופא בוחן את הדברים עולה האפשרות,כי יש אפשרות מעשית ,כי אותו נכה ,יוכר כנכה צה"ל לאחר דיון מחדש בתיק, יש מקום לשקול הגשת ראיות חדשות.

למי שהוכר בקשה סיבתי של החמרה

ישנם מקרים, בהם מכיר קצין התגמולים, בנכים ככאלו שהשרות הצבאי החמיר את מצבם ולא גרם לו.

לרוב הכרה מעיין זו נפוצה בפגיעות על רקע נפשי , או במחלות כאלה ואחרות , יאמר על אתר כי ההכרה בנכים ,אשר שרתו בצבא כמי שנכותם הוחמרה היא בדרך כלל לא נכונה וחסרת בסיס משפטי.

נכים אלו, יכולים לבקש מקצין התגמולים, לעיין שוב בהחלטה להכיר בהם בקשר סיבתי של החמרה, ולא של גרימה , ועל ידי כך להביא למצב בו ההכרה בהם תהפוך מהחמרה לגרימה, דבר אשר יביא במישרין לעלייה באחוזי הנכות שלהם , וכן לעליה בזכויות אשר מועונקות להם מקצין התגמולים.

דחיית בקשה להצגת ראיות חדשות 

מקום בו , קצין התגמולים , דוחה בקשה , או לא משנה את החלטתו , עקב הגשת בקשה להצגת ראיות חדשות , יש מקום להגיש ,ערעור לבית המשפט השלום, בשבתו כוועדת ערעורים לפי חוק הנכים תגמולים ושיקום מקום בו נדחתה בקשתו של תובע , לדיון מחדש במסגרת סעיף 35 לחוק הנכים תגמולים ושיקום.

לסיכום : שיטת הספר הפתוח , יש בה כדי לסייע לנכים , שהגישו תביעה בעבר , להביא למצא בו התביעה תדון מחדש , על סמך ראיות חדשות , ומומלץ לשקול זאת , במקרים מתאימים.

בכל שאלה אשמח לסייע

עו"ד גיא בית און