הטיפול בתביעת מחלה
הטיפול בתביעה במחלה במשרד הביטחון
הטיפול בתביעה במחלה במשרד הביטחון הרבה יותר מורכב מאשר הטיפול בחבלה שהתרחשה בזמן השירות הצבאי. קצין התגמולים האחראי על התביעות הללו פועל לפי כללים משפטיים, מומחים רפואיים ומדיניות אשר מאחוריה עומד גוף עם שיקולים כלכליים-תקציביים המנחים אותו האם להכיר או לדחות תביעה של תובע בגין מחלה שפרצה בשירות הצבאי.
מסלול הטיפול בתביעה בגין מחלה שאירעה בזמן השירות הצבאי ובגין חבלה הוא לא שונה בהרבה, אבל השיקולים של קצין התגמולים וכן השאלה של הקשר הסיבתי העובדתי והקשר הסיבתי המשפטי מערימות קשיים בפני תובעים לאור פסיקותיהם של בתי המשפט.
רקע רפואי של התובע
הרקע הרפואי והמצב שקדם לפרוץ המחלה של התובע מהווה נתון חשוב ביותר, שכן לעיתים בתביעות המוגשות לקצין התגמולים בגין מחלות כמו סכרת, מחלות נפש או פיברומיאלגיה ישנו מרכיב תורשתי בלתי אפשרי להוכחה שכן אף רופא לא יודע לקבוע אם במצב שבו יש שני בני משפחה שחולים באותה מחלה (התובע ובן משפחה נוסף) מה הסיכוי שמחלה דומה תפרוץ בתוך אותה משפחה. בכל מקרה, קצין התגמולים או המומחה מטעמו יעשו שימוש בנתון זה, בין שהוא מבוסס ובין שאינו מבוסס.
תובעים רבים מגישים את תביעותיהם לבד לקצין התגמולים, במקרים של תביעות מורכבות מאוד אותם תובעים מספרים באמת את האמת שלהם אבל בכך הם פוגעים או מפילים את התביעה אותה הם מגישים תוך אי מתן משקל לעובדה שהם בכלל לא מבינים מה הם עושים או מה המשמעות הסופית של אמירותיהם.
לאחר מכן, כאשר מגיעים לבית המשפט ומנתחים את העובדות , נמצא שדבריו של התובע שהגיש תביעה בגין מחלה היו לא נכונים או לא מדויקים אבל קצין התגמולים או המומחה מטעמו עשו בכך שימוש ובעצם התובע הוא זה שהביא על עצמו הליך משפטי ארוך ויקר שהיה יכול להיחסך ממנו אילו היה נמנע מלהרחיב את דבריו בעניינים שהוא לא בקיא בהם. ולכן, מומלץ בחום לא להגיש תביעות בגין מחלות מסוימות לבד, שכן הרקע הפרא מורבידי של התובע יכול לשמש כנגדו.
כתיבת תצהיר
תביעות המוגשות לקצין התגמולים בגין מחלה שפרצה בזמן השירות הצבאי בד"כ דורשות מהתובע להגיש תצהיר אשר על פיו נקבעות העובדת.
חשוב שהתצהיר יהיה מנוסח היטב וגם מוצלב עם החומר הרפואי אותו יש להזמין וגם לנתח בצורה נכונה. לאחר שהתובע מתוצהר בצורה נכונה ונלקחות ממנו רק העובדות הרלוונטיות לתביעה מסירים את כל העובדות שאינן רלוונטיות לתביעה ועדיף שלא יהיו בתצהיר.
לאחר הגשת התצהיר והחומר הרפואי יש למלא את טופס הבקשה לקבלת זכות נכות מחלה. מומלץ גם למלא שאלון תובע שיש להגיש עם התביעה ולשלוח את כל החומר לקצין התגמולים .
בדיקת התביעה ע"י קצין התגמולים
כאשר התביעה מגיעה לקצין התגמולים הוא בודק אותה, מזמין חומרים מכל מוסד אפשרי בערך מיום הולדתו של התובע ועד ואחרי יום גיוסו ובעצם חוקר את עברו של התובע. במידה ואין לו השגות לגבי התצהיר ועם העובדות בתיק הוא מעביר אותו למומחה רפואי אשר אמור לקבוע האם קיים קשר סיבתי בין המחלה של התובע לבין השירות הצבאי .
שאלת הקשר הסיבתי
שאלת הקשר הסיבתי עוסקת בצורך להוכיח שקיים קשר בין פריצת המחלה לבין השירות הצבאי והיא עניין מורכב ביותר כי לכל מחלה יש קשר סיבתי אחר. , בגלל עובדה זו רצוי להתייעץ עם עורך דין שבקי בתחום ויכול להעריך אם יתכן שקיים קשר או לא קיים קשר. בדרך כלל עורך דין יודע כיצד להסתכל על הקשר הסיבתי ומה דרוש על מנת שהתובע יוכר על ידי קצין התגמולים.
אם התובע הצליח לשכנע את המומחה הרפואי מטעם קצין התגמולים בכך שיש להכיר בו כנכה צהל אז יוכל לזכות בתגמולים ממשרד הביטחון לכל חייו .
להתייעצות עם עו"ד גיא בית און, מומחה בתביעות משרד הביטחון בגין מחלות, ניתן לפנות בטלפון 03-9391070 או לשלוח הודעה דרך האתר