התיישנות תביעות
התיישנות תביעות נגד משרד הביטחון
מועד ההתיישנות להגשת תביעה לקצין התגמולים חל לאחר שלש שנים מיום שחרורו של התובע מהשרות.
פרק זמן זה הנו מקוצר ביחס לנקבע בחוק ההתיישנות הכללי, האומר כי תביעה אזרחית מתיישנת לאחר שבע שנים ממועד התרחשות האירוע. פרק זמן מקוצר זה ככל הנראה משקף את רצון המחוקק לזרז תובעים להגיש את תביעותיהם על מנת להקל על בירור התביעות.
חבלה רשומה
יחד עם זאת, סעיף 32 א' לחוק הנכים תגמולים ושיקום קובע כי לקצין התגמולים ישנה סמכות להאריך את מועד ההתיישנות בחבלה רשומה. המונח "חבלה רשומה" מתייחס לאופן שבו נרשמה ותוארה החבלה והאירוע אשר גרם לחבלה.
סעיף 32 א' קובע מספר תנאים לפיהם ניתן להאריך את מועד ההתיישנות בחבלה רשומה: כאשר התביעה מתייחסת לנכות שנגרמה על ידי חבלה רשומה, ההשהיה בהגשת התביעה לא גרמה להחמרת הנכות ולא הקשתה על המדינה לפרוע זכויותיה מגורם שלישי.
כל התנאים הללו הנם תנאים מצטברים אשר צריכים להתקיים יחדיו על מנת שתהיה סמכות לקצין התגמולים להפעיל שיקול דעתו בעניין ולהאריך את המועד להגשת תביעה בחבלה רשומה.
דו"ח פציעה
במקרה שבו קיים דו"ח פציעה לא מתקיימת התיישנות מאחר ודו"ח פציעה מהווה ראיה לקיומה של החבלה ולקיום האירוע אשר בעקבותיו נגרמה החבלה הרשומה. לכן מומלץ ביותר בכל פציעה, גם אם היא נראית מינורית, לוודא כי קיים דו"ח פציעה או לגרום לכך כי דו"ח הפציעה ירשם אפילו בדיעבד על ידי רופא.
דו"ח הפציעה יוכל לסייע לתובע במקרה שבו שנים אחר כך הוא יהיה מעוניין להגיש תביעה לקצין התגמולים.
מחלות נפש
לא קיימת טענת התיישנות לגבי תביעות הקשורות במחלות נפש אשר אירעו בזמן השרות הצבאי. קצין התגמולים בדרך כלל מסתפק בכך שהתובע מצביע על אירוע או על אירועים מסוימים אשר היה בהם כדי להביא למצבו הנפשי של התובע.
באופן כללי, אין סיבה לחשוש מפני טענת התיישנות מאחר ורוב התביעות שהוגשו בעבר ומוגשות גם כיום לקצין התגמולים מוגשות באיחור של שנים רבות. במקרים בהם ניתן להצביע על הגורמים אשר הביאו לנכות ולא נימצא גורם אחר אשר יש בו כדי להסביר את מצבו של הנפגע ואת היווצרות הנכות – תביעתו של התובע מאושרת גם בחלוף תקופת ההתיישנות.
להתייעצות עם עו"ד גיא בית און, מומחה בתביעות משרד הביטחון, ניתן לפנות בטלפון 03-9391070 או לשלוח הודעה דרך האתר