פגיעה נפשית
תביעות פגיעה נפשית
פגיעה נפשית יכולה להיגרם עקב טראומה המתרחשת בצבא, בפיגוע, לאחר פגיעה או הטרדה מינית והיא גורמת לאדם משבר חיים מתמשך הפוגע בו בכל אחד מתחומי החיים. בשונה מנכות רגילה, נכות נפשית עקב פגיעה נפשית קשה הרבה יותר להערכה ולמדידה ביחס לנכויות אחרות.
במקרה של פגיעה נפשית הנפגע יכול לתבוע את זכויותיו מאגף השיקום, מהמוסד לביטוח לאומי, מהמזיק עצמו ואפילו מחברת ביטוח. הפיצוי בגין פגיעה נפשית עשוי להיות גדול יותר במקרה בו מובהרים לגורם המחליט (בית המשפט, קצין התגמולים, המוסד לביטוח לאומי וחברת הביטוח) כל מגבלותיו של הנפגע.
נכות נפשית
על מנת להסביר את מגבלותיו של הנפגע חשוב מאוד להבין בעולם הנכויות הנפשיות שהוא עולם שונה וסבוך ביותר ביחס לעולם הנכויות הפיזיות. עולם הנכויות הנפשיות שונה מעולם הנכויות הפיזיות בכך שבעוד שנכות פיזית היא מדידה, נכות נפשית היא בלתי מדידה. יתרה מכך, בעוד שלנכות פיזית בדרך כלל אין רקע פרה מורבידי (לפני הפגיעה), בקביעת נכות נפשית כן מתייחסים למצבו של הנפגע לפני הפגיעה.
במקרה בו הגורם המחליט (קצין התגמולים, המוסד לביטוח לאומי, חברת הביטוח או בית המשפט) מגיעים למסקנה כי מצבו של הנפגע לפני הפגיעה הראה שהוא כבר סבל ממצוקה נפשית בעבר- הדבר יפגע בגובה הפיצויים/התגמולים שהוא עשוי לקבל.
מצב פרה מורבידי הוא כר נוח לצמצום הכספים אשר מגיעים לנפגע וחשוב לדעת איך להתמודד עם עניין זה תוך התייחסות נכונה למצב. רק הבנה מעמיקה וניסיון בטיפול בסוגיות פסיכיאטרית יכול להביא למצב שבו יהיה ניתן להתגבר על טענות הנתבעים לעניין המצב הפרה מורבידי.
נכות מינורית
מאפיין נוסף של כלל הנכויות הנפשיות הנו העובדה שנכות נפשית יכולה להתחיל מנכות מינורית אבל עשויה להגיע למחלת נפש של ממש, דבר המחייב התייחסות מיוחדת לעניין הפיצוי, שכן בעוד שהליקוי הנפשי עקב הפגיעה יכול להיות ליקוי מינורי, אם מאותו הליקוי צפה ועולה מחלת נפש של ממש יש בכך כדי להשליך על גובה הפיצויים המגיעים לנפגע.
פגיעות נפשיות בשרות הביטחון
חלק מהאנשים המשרתים בכוחות הביטחון (צבא או משטרה) עשויים להיפגע נפשית כתוצאה מפעילותם בשירות.
סוגי פגיעות נפשיות בשרות הביטחון עשויות לכלול: פוסט טראומה, הפרעה דו קוטבית, סכיזופרניה, הפרעת הסתגלות
החמרת מצב
נפגע פוסט טראומה או הלם קרב שהוכר כנכה צה"ל ע"י משרד הביטחון מבחין לעתים, לצערו כי המצב של הנכות המוכרת החמיר, מה שיכול לבוא לידי ביטוי במצב של הנכות המוכרת או בהיווצרות של נכות אחרת כתוצאה מהנכות המוכרת.
במצב זה יש צורך לשוב ולפנות אל קצין התגמולים במשרד הביטחון ולהופיע בפני ועדה רפואית אשר תשקול האם חלה החמרה במצב הנכות המוכרת ויש צורך להעלות את אחוזי הנכות ולהגדיל את הזכויות הכספיות והאחרות.
זכויות
במקרי פגיעה נפשית הנפגע יכול לתבוע את זכויותיו מאגף השיקום, מהמוסד לביטוח לאומי, מהמזיק עצמו ואפילו מחברת ביטוח והפיצוי עשוי להיות גדול יותר במקרה בו מובהרים כל מגבלותיו של הנפגע.
מומלץ להיעזר בעו"ד מומחה בייצוג נפגעים נגד משרד הביטחון על מנת למצות את מלוא הזכויות ואפשרויות הטיפול לנפגע.
להתייעצות עם עו"ד גיא בית און, מומחה בתביעות פגיעה נפשית, ניתן לפנות בטלפון 03-9391070 או לשלוח הודעה דרך האתר