פגיעת ראש
תביעת משרד הביטחון בגין פגיעת ראש סגורה
ישנם שני סוגים של פגיעות ראש:
1. פגיעת ראש פתוחה הכוללת פצע בגולגולת
2. פגיעת ראש סגורה בה הגולגולת נשארת שלמה.
פגיעת ראש פתוחה
פגיעת ראש פתוחה היא פגיעת ראש בה נפגעת הגולגולת או שיש דימום פנימי הדורש בד"כ ניתוח. פגיעת ראש סגורה היא פגיעה הנקראת טראומה שלאחר זעזוע מוח. מדובר בפגיעה נפוצה למדי הנגרמת עקב תאונות דרכים, תאונות אופנוע או כל אירוע אחר בו הראש, האיבר הכי חשוב בגוף, נחבט במשטח קשה. גם אלימות פיזית יכולה לגרום לפגיעת ראש סגורה.
פגיעת ראש סגורה
פגיעת ראש סגורה יוצרת בהתחלה מצב אקוטי חריף, המורגש במהלך הימים הראשונים לאחר הפגיעה. לעתים הנפגע מאבד הכרה לזמן קצר או למשך מספר שעות. במקרים אחרים הנפגע לא מאבד הכרה אבל הוא יהיה מטושטש הכרה לזמן קצר .ישנם מצבים בהם הנפגע סובל מסחרחורות ובחילות במשך מספר ימים לאחר הפגיעה.
פגיעת ראש, בשונה מכל בעיה רפואית אחרת, יש לה שני מסלולים:
אפשרות אחת היא שפגיעת הראש יוצרת נכות קוגניטיבית וירידה תפקודית הבאה לידי ביטוי בפער בין היכולת הקוגניטיבית של הנפגע לפני פגיעת הראש לבין יכולתו של הנפגע לאחר פגיעת הראש. פגיעה זו יכולה להתבטא בירידה בזיכרון לטווח ארוך ולטווח קצר, אפזיה (מצב בו המילים לא יוצאות לאותו נפגע מהפה) או החלפת מלים במהלך כתיבה. יכול גם להיות מצב שבו אותו אדם יחוש עייפות וקושי בביצוע פעולות שביצע בקלות לפני פגיעת הראש, למשל להתרכז, לקרוא וכדומה.
אפשרות שנייה של פגיעת ראש הוא שינויים באישיות עד לכדי פיתוח של מחלת נפש. ישנם מצבים בהם אדם שהיה נוח לבריות, מסתדר עם סביבתו, לפתע מוצא את עצמו לאחר פגיעת הראש כמי שלא מסתדר עם הסביבה שלו ומתעמת עם הממונים עליו ואף קושי להסתדר גם בסביבתו הקרובה, עם אשתו ועם הילדים ומכאן נוצרת תחושת תסכול. בנוסף, יש מקרים שבהם רכב פגע באדם הולך רגל או נוסע בכביש והנפגע פיתח פוסט טראומה, אבל היות ואותו אדם לא זוכר את תאונת הדרכים פוסט טראומה במקרה הזה נחשבת כפוסט טראומה חסרה.
הערכות רפואיות
אצל נפגעים רבים ניתן לראות את הירידה הקוגניטיבית לצד השינויים באישיות ויש צורך לבצע הערכה פסיכיאטרית, נוירולוגית ונוירו קוגניטיבית על מנת להעריך את הנכות של אותו נפגע.
הערכה פסיכיאטרית היא בדיקה הבוחנת איזה לקויות פסיכיאטריות נגרמו מהפגיעה, למשל בעיות חרדה, הפרעה דו קוטבית או אפילו מחלת הסכיזופרניה.
הערכה קוגניטיבית בודקת את הפער שבין יכולתו הקוגניטיבית – שכלית של האדם לפני פגיעת הראש, לבין יכולותיו לאחר פגיעת הראש.
הלקויות הנגרמות מפגיעת ראש סגורה יוצרות קשיים רבים לאדם בחיי היום יום. קשיים אלו יוצרים תסכול מתמשך הגורם לסבל נפשי ולאובדן כספי. הפגיעה לעתים גורמת לירידה במעמד התעסוקתי, אם פעם אדם היה מנהל בנק, היום הוא כבר לא יכול לעסוק בכך. בנוסף, ישנה ירידה תפקודית חברתית ונכות קשה מאוד בהשוואה לפגיעות אחרות כמו לדוגמא פוסט טראומה.
אבחון פגיעת ראש
עד לתחילת שנות השמונים הספרות הרפואית ועולם הרפואה לא יחסו חשיבות גדולה לפגיעת ראש סגורה. החל משנות השמונים החלו מחקרים בנושא וקמו מרכזי טיפול בנפגעי ראש הסובלים מפגיעת ראש סגורה .
האתגר המרכזי באבחון פגיעת ראש סגורה הוא לזהות את הפגיעה בשלב הראשון שלה, שכן ככל שהפגיעה תזוהה מוקדם יותר, כך הנזקים והתסכול של מי שסובל ממנה יהיו קטנים יותר מאחר והזמן לא פועל לטובתם של נפגעי הראש: קצב העבודה שלהם יורד, יכולת התפקוד שלהם יורדת והם מתחיל לסבול מבעיות שונות המגדילות את המצוקה שלהם.
לעתים רבות נפגעי הראש יישלחו לעשות אבחון דידקטי, יאובחנו כסובלים מADHD או ADDויתנו להם מרשם לריטלין, שלא ממש עוזר במקרים הללו בהם יכולת הריכוז ירדה בחמישים אחוז. נפגע ראש שקורא ספר ולא מצליח להבין מה הוא קורא, או רואה טלוויזיה ולא מצליח להבין את ההקשרים שקיימים בסרט או בחדשות חש תסכול וייאוש כתוצאה מחוסר ההבנה ואז מגיע השלב הבא של הטיפול הפסיכיאטרי, למרות שספק אם אותם נפגעים סובלם מבעיה פסיכיאטרית. נפגעי ראש אמנם עשויים לסבול מחרדות או מפוביות שונות, אבל זה לרוב קשור דווקא לפוסט טראומה חסרה ומחייב טיפול מתאים שהם לא תמיד זוכים לו.
בנוסף, נפגעי ראש עם פגיעת ראש סגורה עשויים לסבול גם מהפרעות השינה, עם קשיי הירדמות או קושי בשינה רציפה. בהמשך יכולות להתפתח גם פתולוגיות נוספות שיכולות להתבטא בהתמכרות לאלכוהול, סמים, קנביס, הימורים, כל הללו מגדילים את הנזקים מהם סובלים נפגעי ראש שלא באשמתם.
טיפול בנפגעי ראש
פגיעת ראש סגורה היא למעשה פגיעה נפשית וקוגניטיבית הכוללת לקויים רבים, מופיעה בגרסאות מגוונות מאד ומציבה אתגר גדול ביותר בפני הנפגע ובני משפחתו .הטיפול בנפגע יכלול בד"כ את התאמת הסביבה ואורח החיים לצרכי הנפגע. יש לבדוק איך ניתן להקל עליו, אם זה בכדורי שינה או טיפול בחרדות שלו ובהתקפי חרדה ועוד.
טיפול פסיכולוגי יכול לנסות לגרום לנפגע ראש להכיר בעובדה שמה שהיה לפני פגיעת הראש כבר לא יהיה לאחר שהוא עבר פגיעת ראש. ההשלמה עם השלכות הפגיעה וארגון מערך החיים עד כמה שניתן בהתאם לפגיעה זו יכולים להקל את חייו. כדאי לבצע מבחנים נוירו קוגניטיביים להתאמה תעסוקתית.
ההתאמות והטיפולים הללו עשויים בסבלנות רבה ועם הזמן לתת לנפגע ראש את האפשרות לצבור מעט מהכלים שאבדו לו עקב פגיעת הראש ובעצם לשקם את עצמו.
ייצוג נפגעי ראש
עורך הדין המייצג נפגעי ראש צריך קודם כל להבין ברפואה על מנת לדעת לשים את האצבע על הנקודות הנכונות, לבצע את הבירור העובדתי הנכון על מנת להביא למצב בו הנפגע יוכר בכל הפגיעות שלו.
לנפגעי ראש עם פגיעת ראש סגורה יכולות להיות גם נכויות אחרות כמו פגיעות צוואר, פגיעה בשמיעה, טנטון קבוע, שינויים אישיותיים פסיכיאטריים ושינויים קוגניטיביים. כל פגיעה נשקלת במתן אחוזי נכות על מנת שאחוזי נכות ישקפו את הנכות האמיתית של אותו נפגע והוא יקבל את התגמולים והזכויות המגיעים לו ממשרד הביטחון.
ישנו אתגר אמיתי בייצוג נפגעי ראש מאחר ובדרך כלל קשה לוועדה הרפואית להעריך את פגיעת הראש ולסווג אותה לתקנה הנכונה על פי ספר המבחנים לקביעת אחוזי נכות. יש צורך בעורך דין אשר יעמוד בפני הועדה הרפואית ויסביר מדוע יש לתת אחוזי נכות מסוימים לאותו נפגע ועל מה מסתמכת קביעה זו. מדובר בעבודה מאוד מורכבת הדורשת ידע רב והרבה מאוד ניסיון.
עו"ד גיא בית און מומחה בייצוג נפגעי ראש ומתמחה בטיפול בפגיעות גוף ובתביעות נגד משרד הביטחון. ברשותו הידע הנדרש לצורך תרגום את הרפואה למשפט וקביעת דרגות נכות.
להתייעצות עם עו"ד גיא בית און, מומחה בייצוג נפגעי ראש מול משרד הביטחון, ניתן לפנות בטלפון 03-9391070 או לשלוח הודעה דרך האתר