דף הבית שאלות ותשובות שאלות בנושא פוסט טראומה
שאלות בנושא פוסט טראומה
פוסט טראומה המכונה גם הפרעת דחק פוסט-טראומטית (Post-Traumatic Stress Disorder ובקיצור "PTSD") היא הפרעת חרדה ידועה בתחום הפסיכיאטריה, אשר נגרמת כתוצאה מאירועים טראומטיים חד פעמיים.
למרבה הצער, במדינת ישראל יש אלפי אנשים הסובלים מפוסט טראומה, כאשר אחד הגורמים המרכזיים להתפרצות ההפרעה היא מצבי מלחמה, פיגועים, מתקפות טילים או קרבות קשים במהלך השירות הצבאי.
כן. לאחר מלחמת יום כיפור מדינת ישראל החלה להכיר ביוצאי מערכת הביטחון שנפגעו בנפשם כנכי צה"ל. משמעות הדבר היא שהם זכאים לזכויות והטבות בהתאם להגדרות הרשומות ב- "חוק הנכים".
כן. תסמיני המחלה עלולים להפריע לתפקוד היומיומי ולהסב סבל לנפגע ולכן כדאי לקבל את הטיפול המתאים ולא להתעלם. תביעה להכרה כנכה צה"ל בעקבות פוסט טראומה מהשירות בכוחות הביטחון תאפשר לנפגע לקבל את מלוא הזכויות והטיפול הנדרש.
יש להגיש תביעה להכרה כנכה צה"ל במשרד הביטחון, להופיע בפני וועדה רפואית מיוחדת אשר תבדוק אותו ותקבע האם יש מקום לקבוע לו אחוזי נכות ותגמולים/פיצויים.
מומלץ להכין לוועדה אסמכתאות ותיעוד רפואי רלוונטי המראים כי לנפגע נגרמה נכות מסוימת. בהתייחס לנפגעי טראומה, אלו יכולים להיות למשל מרשמי תרופות פסיכיאטריות/פסיכולוגיות, אישור אשפוז במוסד לבריאות הנפש וכדומה.
מומלץ להגיע מוכנים בצורה הטובה ביותר לוועדה הרפואית לנפגעי פוסט טראומה. לשם כך, מומלץ לפנות ולהתייעץ עם עו"ד מומחה אשר מטפל בסוגיות של הגשת תביעות כנגד משרד הביטחון.
נפגעי פוסט טראומה שהוכרו כנכי צה"ל ונקבעו להם 10%-19% אחוזי נכות זכאים לקבלת מענק כספי חד פעמי והנחה משמעותית בתשלומי הארנונה השוטפים. החל מ- 20% אחוזי נכות ומעלה נפגעי הפוסט טראומה זכאים לקבל תגמולים חודשיים קבועים לצד שורה של הטבות וזכויות נכי צה״ל נוספות.
בשונה מנכויות אחרות בהן יש תקופת התיישנות עד שלוש שנים ממועד הפגיעה- כאשר מדובר בפגיעות נפשיות של הלם קרב ופוסט טראומה ניתן להגיש את התביעה גם לאחר שלוש שנים. הסיבה לכך היא שבמקרים רבים הפוסט טראומה מופיעה רק לאחר שנים רבות מרגע הפגיעה.