עתירות שוטרים
עתירות שוטרים
מעמדם של שוטרים מוסדר במדינת ישראל בפקודת המשטרה בהוראות של המשטרה. ברוב המקרים מוגשות עתירות שוטרים כנגד פיטורים מהמשטרה על פי נהלי המשטרה תוך שימוש בסמכות מפכ”ל המשטרה אשר מואצלת לראש אמ”ש.
עתירות נגד פיטורי שוטרים
נקודת המוצא לביקורת שיפוטית בנושא חוקיות או אי סבירות פיטורים מהמשטרה היא בעייתית, מאחר ולפי פקודת המשטרה ניתן לפטר שוטר בכל רגע נתון אם הוא עבר עבירה, אם הוא הועמד לדין, אם הוא לא הועמד לדין, אם הוא הועמד לדין משמעתי או אם הוא לא הועמד לדין משמעתי. הפיטורים הם מכוח סמכות מפכ”ל המשטרה ובית המשפט לא מרבה להתערב בסמכות זו מאחר ומדובר בסמכות נרחבת אשר כמות האיזונים בה מעטה.
יחד עם זאת, יש מקרים לא רבים בהם בית המשפט נוטה להתערב בפיטורין מאחר ופיטורי השוטר מהווים פגיעה במעמדו, הוא צריך לפשוט את המדים שלו, הוא למעשה נפגע וגם סביבתו נפגעת.
איך מוצאים את נקודת האיזון בתוך הסמכות הבלתי מוגבלת של מפכ”ל המשטרה?
בראש ובראשונה יש לבחון האם קיימת סבירות מסוימת בהחלטת פיטורים של השוטר או שהיה נכון יותר במקרה הפרטני של אותו שוטר להשתמש באמצעים אחרים. השיקול הראשון והחשוב ביותר הוא חומרת המעשה בו מואשם השוטר. במקרה שבו מדובר במעשה פלילי יש קושי להגן על שוטר שכן מצופה משוטר רמה ערכית גבוה ביותר בהיותו בתפקיד. יחד עם זאת, ישנן עבירות שהן מתחת לרף של מעשה פלילי, כדוגמת ביצוע של עבירות משמעתיות שלאחר חקירתן במח”ש נמצא שאין מקום לטפל בהן במישור הפלילי, שגם במקרים הללו הגיע ראש אמ”ש מגיע למסקנה על סמך המלצות גורמים שונים לרבות רמ”ד משמעת, כי השוטר אינו מתאים לשרת במשטרה. בנקודה זו קיים מרחב תמרון משפטי.
עו"ד מומחה לעתירות שוטרים
חשוב לציין כי לפני חקירת מח”ש חשוב להתייעץ עם עורך דין, אפילו התייעצות טלפונית, שכן בדרך כלל השוטרים הם אלה שעשויים לסבך את עצמם בעבירה בחקירת מח”ש. גם מה שנראה כמקרה פעוט לשוטר העומד בפני חקירת מח”ש יכול להתפרש כמקרה חמור על ידי חוקרי מח”ש במסגרתם מואשם השוטר בעבירה של הפרת אמונים שהיא עבירה שבבסיסה בעייתית ביותר.
לכן רצוי כשלב ראשון להתייעץ עם עורך דין שיסייע בהכנה לחקירה. כך גם בהקשר להזמנה לשימוע. חשוב להבין כי במידה ושוטר כבר הגיע לשימוע ברור כי הכוונה היא לפטר אותו ולרוב מי שעורך את השימוע מגיע כבר עם מסקנה כי עליו לפטר את השוטר ולכן חשוב להתייעץ גם במקרה זה.
ישנן עבירות שהן עבירות אלימות על פי נוהל המשטרה (שימוש בכוח שהוא לא סביר) וכן עבירות אחרות כמו עבירות סל בהן ניתן להאשים כל שוטר בכל מה שהוא עשה או לא עשה מאחר ומדובר בפרשנות למצב העובדתי ובדרך כלל הפרשנות שגויה. גם במקרים הללו כדאי להתקשר לעורך דין לברר את הפרטים (במידה וזומנת לחקירה אפשר אפילו להתקשר בדרך לחקירה) כי עורך הדין יכול להבין מהר במה דברים אמורים ובמסגרת הייעוץ יש לאפשר לעורך דין לקבל את המידע הרלוונטי לגבי החקירה .
מעבר לכך, חשוב לא להודות, לא למסור טלפון לבדיקה, לא למסור פרטים אשר יכולים לקשור את השוטר לביצוע העבירה, והכי חשוב לא להגיע לחקירת מח”ש .
לכל שאלה בנושא עתירות שוטרים ניתן לפנות לעו"ד מומחה בתחום, גיא בית און, בפלאפון 050-5350239 או לשלוח הודעה דרך האתר