פינוי מדירה ציבורית
פינוי מדירה ציבורית
במהלך השנים האחרונות רווחת תופעה חדשה: חברות הדיור הציבורי מנסות לפנות דיירים ציבוריים מהדירות בהן הם מחזיקים כדין. ישנם אנשים המתגוררים במשך שנים רבות בנכסים השייכים למדינה, לרשות הפיתוח או לדיור הציבורי, כאשר יום אחד הם מקבלים תביעה לפינוי. הניסיון לפנות את הדיירים נעשה ע"י החברות לדיור ציבורי באמצעות שליחת מכתבים לפיהם נדרש הדייר להחזיר את הנכס או באמצעות הגשת תביעות פינוי בהליך פינוי מהיר לפי סעיף 30 לתקנות סדר הדין האזרחי.
במרבית המקרים בהם מתקבלת תביעה לפינוי, הבעיה של דייר המחזיק בנכס מתחילה עם קבלת התביעה לפינוי: או שקיים פינוי בפועל או שקיים מועד לפינוי כאשר אותם גופי מדינה מעוניינים להחזיר לעצמם את הנכס. בהרבה מקרים המחזיק בנכס מסובך בחוב מאוד גדול לאותו גוף ממשלתי והוא לא ממש יודע מה אפשר לעשות והאם קיים פתרון למצבו.
הגנה על אותו דייר מחזיק בנכס מתחילה בטיפול נכון בבעיה!
זכויות בדירה ציבורית
ניסיונות הפינוי של דיירי הדיור הציבורי יוצרים בעיה קשה לדיירים, שלעיתים קרובות אינם מודעים לחוק ולא מבינים מהם זכויותיהם.
דייר חוזי, אשר ברשותו חוזה שכירות עם חברת הדיור הציבורי, הוא בעל זכות שהיא הרבה יותר כבדה, גבוהה או חשובה בהשוואה לדייר חוזי אחר. הזכות החוזית של דייר בדיור הציבורי עולה לפעמים עד לכדי זכות קניינית, קניין חדש, שהוא זהה בחשיבותו ובעוצמתו לקניין הרגיל והמוכר. החברות לדיור ציבורי מפחידות את הדיירים, מפעילות עליהם לחץ וגורמות להם לחשוב שכוחם של הדיירים הוא אפסי וכי החברה לדיור ציבורי מטיבה עם הדייר בכך שהיא נותנת לו מקום לגור בו.
מה עושים כשמגיע מכתב פינוי?
במידה והנכם דיירים של הדיור הציבורי וקיבלתם מכתב דרישה לפינוי הנכס- אל תתפנו!
חשוב להבין, ברגע שהדיירים בדיור הציבורי יוצאים מהדירה – אף אחד לא יאפשר להם לחזור אליה. חברת דיור ציבורי היא לא בעלת הזכויות על הנכס אלא היא רק החברה המנהלת את הדירה הציבורית. משרד הבינוי והשיכון הוא הבעלים החוקי של הדירה הציבורית. ולכן, כאשר מגיע מכתב פינוי חשוב להבין כי במדינת ישראל אף אחד לא יוציא אתכם בכוח מדירה ציבורית אלה אם כן הדברים לא טופלו נכון.
מהם הצעדים הבאים שחשוב לעשות?
ראשית, עם קבלת מכתב דרישה להחזרת הנכס או כתב תביעה יש להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום פינוי מדיור ציבורי. עורך הדין כזה יפעל עבורכם במטרה להשאיר אתכם בדירה.
שנית, אין סיבה לפחד מאף אחד! המלחמה על הדירה היא מלחמה ששווה להילחם בה, רק צריך לפעול חכם. בתביעת פינוי בסדר דין מהיר בדרך כלל אין כל כך הרבה הגנות לדייר שנדרש לפנות את הדירה אבל עורך דין שיודע לנהל משפט כזה ייצליח להוציא את הדיירים מסדר הדין המהיר כי המשמעות של סדר דין מהיר היא מתן פסק דין באותו היום. עורך הדין יצטרך להעלות הגנות מתחום המשפט המנהלי והחוקתי כנגד הפינוי.
הגנה על מחזיק בנכס
במקרה שבו מדובר בפסק דין לפינוי, אפילו פסק דין חלוט, ניתן להגיש בקשה לביטול פסק הדין. אמנם הגשת פסק דין לפינוי היא תוך 30 יום אבל האיחור בהגשת הבקשה לביטול פסק הדין הוא לא משמעותי, שכן מה שחשוב זה ההגנה הקיימת לאותו מחזיק: על פי הפסיקה של בית משפט העליון יש קושי לפנות אדם אשר יושב כשלושים שנה בתוך נכס ואז מתבקש לצאת מהנכס. חשוב לוודא מהן הזכויות של המחזיק ואיך הזכויות הגיעו למחזיק. בנוסף, מתבצעת בדיקה מדוע דווקא באותה נקודת זמן מבקשים ממנו לפנות את הנכס.
כחלק מההגנה על המחזיק בנכס יש לאתר את פסק הדין ולהגיש בקשה לביטולו, כאשר הבקשה צריכה להראות אם קיימת הגנה למחזיק או אם ניתן לייצר הגנה בדרך פרשנית ואז יש אפשרות להפוך את פסק הדין. מדובר בעבודה מסובכת, הנשענת בעיקרה על הדואליות הנורמטיבית בה אוחזת המדינה מתוקף היותה מי שהשכירה את הנכס לאותו זכאי. כך, חוזה עם המדינה הוא חוזה שכירות מיוחד בהיותו חוזה אשר מקנה הרשאה למחזיק במקרקעין להחזיק בדירה.
חשוב לדעת! לאחר 30 שנה בהן דיירים מתגוררים בדיור ציבורי לא ניתן כל כך בקלות לפגוע בזכויות שלהם. גם במשפט המנהלי, שבו אמות המידה הרבה יותר מחמירות, ניתן להקים הגנה אפילו במצבים מאוד קשים בהם נראה שלא קיים פתרון לבעיה המשפטית. הקושי בתיקים אלה הוא שהמדינה מפעילה כוחות מטורפים כנגד האזרח הקטן ולכן נדרשת עריכת דין שהיא מחוץ לקופסא והיכולת למצוא פתרון לכל בעיה, כאשר הראיה המשפטית של עורך הדין היא ראיה רוחבית פרשנית שבאמצעותה ניתן להגן על זכויותיו של כל אדם. במקרים כאלה חשוב לחבר את הדינים אחד לשני ולנסות להגיע לפתרון דרך עיבוי של הזכות הקיימת. בנוסף, כדאי לבדוק האם יש צורך להגיש עתירה מנהלית בסמוך או מיד לאחר ניהול ההליך האזרחי במטרה לקנות את הדירה הציבורית.
עורך דין גיא בית און מומחה בייצוג דיירי הדיור הציבורי ועמידר, לייעוץ משפטי ניתן לפנות בטלפון 050-5350239 או לשלוח הודעה דרך האתר