נכות נפשית משרד הביטחון
נכויות נפשיות הפורצות בשרות הצבאי
בזמן השרות הצבאי ולפעמים אפילו החל מתחילת שרשת החיול בבקו"ם, עומדים חיילים אשר רק החלו את דרכם בשרות בפני מצבים קיצונים אליהם לא הורגלו בזמן היותם באזרחות. חלק מחיילים הללו, במיוחד כאלה הסובלים מביישנות יתר, נחבאים אל הכלים או בעלי חוסר ניסיון חיים, ימצאו את עצמם כמי שמתקשים לעמוד בפני האתגר הנפשי אותו מציב הגיוס לצה"ל. חלק מהם יגלו מצוקה נפשית קצרת מועד עליה יתגברו ככל שהשרות יתקדם אבל אחרים עשויים לפתח הפרעה נפשית קשה העשויה ללוות אותם במשך כל חייהם.
הפרעת הסתגלות
ההגדרה של הפרעת הסתגלות או adjustment disorder היא הפרעה אשר מתרחשת עקב שינוי קיצוני או אירוע משנה חיים אותו עובר הנפגע. יש לומר כי הפרעה זו שונה מתסמונת פוסט טראומטית מאחר שבעוד שתסמונת פוסט טראומטית פורצת על רקע אירוע שבו נתון הנפגע לסכנה ממשית לחייו ונמשכת לכל החיים, הפרעת הסתגלות מוגדרת כהפרעה הנמשכת לא יותר משישה חודשים ואינה נגרמת עקב אירוע אשר יש בו סכנה ממשית לחיים.
הפרעת הסתגלות עשויה לעבור לאחר שהגורם מחולל הסטרס חלף, אך יתכן שההפרעה תימשך לכל ימי חייו של הנפגע כדיכאון מתמשך.
סכיזופרניה
בפסיכיאטריה ישנן שתי קבוצות של הפרעות: האחת היא הפרעות נוירוטיות (הפרעות חרדה) והשנייה פסיכוטיות, הפרעות אשר מאופיינות במחלות הפוגעות בכושר השליטה של האדם. אחת מן המחלות הללו היא הסכיזופרניה.
קבוצת המחלות הפסיכוטיות כוללת 3 הפרעות: מחלה חד קוטבית, מחלה דו קוטבית וסכיזופרניה . מחלה חד קוטבית מוגדרת כדיכאון, מחלה דו קוטבית מוגדרת כמאניה דפרסיה וסכיזופרניה היא המחלה הקשה ביותר מכולם. ההבדל בין מחלה דו קוטבית לבין סכיזופרניה הוא שבעוד שבמחלה דו קוטבית הנפגע סובל מאפיזודות של מאניה ושל דפרסיה אבל בין האפיזודות הוא מסוגל לתפקד, בסכיזופרניה לעומת זאת הנפגע סובל מירידה תפקודית אשר נמשכת לאורך זמן וללא הפוגות.
הסיבה לפרוץ הסכיזופרניה בשרות הצבאי היא לחץ וסטרס. חיילים רבים אשר חוו בזמן שרותם הצבאי לחץ וסטרס לעיתים התפרצה אצלם מחלת הסכיזופרניה. חיילים אשר שהו בתנאי כלא ועברו התעללות ופגיעה בזמן שרותם בכלא וגם אלה אשר לא חוו פגיעה בכלא אלה היו בצינוק ובבידוד לעיתים פורצת אצלם מחלה מסוג סכיזופרניה.
הקשר בין סכיזופרניה לבין תסמונת פוסט טראומטית
ישנם חיילים שעברו אירעו טראומטי בזמן שרותם הצבאי, כגון תאונת דרכים, תקיפה מינית, פיגוע , פגיעה בזמן לחימה, מארבים בהם חוו הנפגעים סכנת חיים ופיתחו תסמונת פוסט טראומטית. לעיתים ,לאחר זמן מה התסמונת הפוסט טראומטית מתקדמת ומתפתחת מפוסט טראומה לסכיזופרניה. למעשה התסמונת הפוסט טראומטית נבלעת בהפרעה הסכיזופרנית.
הקשר בין סכיזופרניה לבין תסמונת שלאחר זעזוע מוח
תסמונת שלאחר זעזוע מוח הנה תסמונת מוחית נוירולוגית אשר מאופיינת בפגיעה קוגניטיבית ובפגיעה נפשית. המדובר בתסמונת מאוד קשה אשר נגרמת עקב טראומה שלאחר זעזוע מוח ואשר מחייבת התייחסות מיוחדת. התסמונת נגרמת לחיילים בצה"ל עקב תאונת דרכים, עקב קטטות, עקב נפילות וחבלות מינוריות בראש ועקב פעילויות אשר בדרך כלל האדם לא מודע להם , והוא הופך להיות מודע להם לעיתים שנים לאחר שחרורו מצה"ל. חלק מהנפגעים אשר לא מטופלים לעיתים מפתחים תסמונת שלאחר זעזוע מוח – מחלת סכיזופרניה.
מחלה בי פולרית (דו קוטבית)
מחלה בי פולרית פורצת אצל חיילים בעלי סף רגישות גבוה יותר לחלות במחלות נפש. במרבית המקרים מדובר בחיילים חסרי ניסיון ו/או מיומנות בחיים ואשר למעשה רצוי היה שלא לגייס אותם בשל סף הרגישות הגבוה שלהם ובשל יחודו של השרות הצבאי, שכן כל לחץ ולו הקטן ביותר אשר מופעל על נפגעים כאלה יכול להביא להתפרצותה של מחלה דו קוטבית.
תסמונת פוסט טראומטית
תסמונת פוסט טראומטית פורצת עקב אירוע אשר טיבו מאיים או קטסטרופלי והוא כולל מרכיב של סכנה או איום ממשי על חייו של הנפגע. התסמונת מאופיינת במראות חודרניים לרבות חוויה מחדש של הטראומה וכן התנהגות הימנעותית ובמקרים קיצוניים גם ירידה תפקודית במישור החברתי או הנפשי.
חלק גדול מן הנפגעים הפוסט טראומטיים אשר עברו או אירעו אשר טיבו מאיים או קטסטרופלי לעיתים עוברים תהליך של הדחקה אשר יכולה להימשך שנים. לצד ההדחקה קיימת גם פגיעה מסוימת בתפקוד אבל אותם נפגעים יצליחו לתפקד במרבית הזמן עד אשר תתחולל ריאקציה של הטראומה וחזרה של כל הסימפטומים במלוא עוצמתם.
חשוב לדעת, כי בזמן השרות הצבאי יכולים חיילים לסבול מהפרעת הסתגלות, הפרעה חד קוטבית והפרעה דו קוטבית וסכיזופרניה והם זכאים הם להיות מוכרים כנכים על ידי קצין התגמולים ולקבל אחוזי נכות מוועדה רפואית אשר תדון בתביעתם נגד משרד הביטחון .
להתייעצות עם עו"ד גיא בית און, מומחה בתביעות משרד הביטחון בגין נכויות נפשיות שהתפרצו במהלך השירות הצבאי, ניתן לפנות בטלפון 03-9391070 או לשלוח הודעה דרך האתר