אחוזי נכות פוסט טראומה
המדריך המשפטי לנפגעי פוסט טראומה במערכת הביטחון
פוסט טראומה המכונה גם הפרעת דחק פוסט-טראומטית (Post-Traumatic Stress Disorder ובקיצור "PTSD") היא הפרעת חרדה ידועה בתחום הפסיכיאטריה, אשר נגרמת כתוצאה מאירועים טראומטיים חד פעמיים. על פי נתונים סטטיסטיים, כ- 40% ממקרי פוסט טראומה נגרמים כתוצאה ממוות בלתי צפוי של אדם שהיה קרוב לנו במיוחד. במקרים אחרים, פוסט טראומה עלולה להיגרם כתוצאה מתאונות עבודה, אלימות ומקרים של אונס.
למרבה הצער, במדינת ישראל יש אלפי אנשים הסובלים מפוסט טראומה, כאשר אחד הגורמים המרכזיים להתפרצות ההפרעה היא מצבי מלחמה, פיגועים, מתקפות טילים או קרבות קשים במהלך השירות הצבאי.
מדריך זה מתמקד באוכלוסייה של נפגעי פוסט טראומה יוצאי מערכת הביטחון (צבא ומשטרה) והזכויות המגיעות להם מתוקף 'חוק הנכים (תגמולים ושיקום), תשי"ט – 1959'.
הכרה כנכי צה"ל
בתקופה שלאחר מלחמת יום הכיפורים, מדינת ישראל החלה להכיר ביוצאי מערכת הביטחון שנפגעו בנפשם כנכי צה"ל. משמעות הדבר היא שהם זכאים לזכויות והטבות בהתאם להגדרות הרשומות ב- 'חוק הנכים (תגמולים ושיקום), תשי"ט – 1959'. חיילים, שוטרים, סוהרים או מתנדבי המשמר האזרחי אשר נפגעו בנפשם כתוצאה מתנאי שירותם הביטחוני רשאים להגיש תביעה מיוחדת באגף לשיקום נכים במשרד הביטחון ולעבור וועדה רפואית ייעודית אשר תוכל לקבוע אחוזי נכות וגובה פיצויים/תגמולים בהתאם.
תביעת פוסט טראומה
הגשת תביעה להכרה כנכה צה"ל במשרד הביטחון היא תהליך הכולל כמה שלבים:
בשלב ראשון, הנפגע נדרש להגיש את תביעתו לידי קצין התגמולים שהוא הפקיד במשרד הביטחון אשר רשאי לדון בתביעה ולהכיר בנכותו של הנפגע. לאחר מכן יזומן מגיש התביעה לוועדה הרפואית המיוחדת אשר תבדוק אותו ותקבע האם יש מקום לקבוע לו אחוזי נכות ותגמולים/פיצויים. עפ"י רוב, הוועדה הרפואית מורכבת מרופא מומחה אחד לפחות (בתחום הקשור לפגיעתו של הנפגע) וממזכיר וועדה.
בטרם הגעה לוועדה הרפואית חשוב לדאוג ולרכז אסמכתאות ותיעוד רפואי רלוונטי המראים כי לנפגע נגרמה נכות מסוימת. בהתייחס לנפגעי טראומה, אלו יכולים להיות למשל מרשמי תרופות פסיכיאטריות/פסיכולוגיות, אישור אשפוז במוסד לבריאות הנפש וכדומה. בכדי להגיע מוכנים בצורה טובה אל הוועדה, מומלץ לפנות ולהתייעץ עם עו"ד מומחה אשר מטפל בסוגיות של הגשת תביעות כנגד משרד הביטחון.
זכויות נפגעי פוסט טראומה במשרד הביטחון
במידה ויוכח הקשר בין תנאי השירות הביטחוני של הנפגע לבין הנכות הנפשית שנגרמה לו הוא עשוי להיות זכאי לפיצויים משמעותיים ולרשימת זכויות והטבות נרחבת.
כך למשל, נפגעי פוסט טראומה אשר הוכרו כנכי צה"ל ואשר נקבעו להם בוועדות הרפואיות בין 10%-19% אחוזי נכות, יהיו זכאים לקבלת מענק חד פעמי ואף הנחה משמעותית בתשלומי הארנונה השוטפים. החל מקביעה של 20% אחוזי נכות ומעלה, נפגעי הפוסט טראומה זכאים לקבל תגמולים חודשיים קבועים לצד שורה של הטבות וזכויות נכי צה״ל נוספות כגון:
- סיוע בתשלומי לימודים לילדים
- סיוע בפתיחת עסק ובמימון לימודים אקדמיים (כולל תשלומי קידום חודשיים בזמן הלימודים)
- זכאות לקבלת טיפול תרופתי המתאים לבעיות נפשיות
- קבלת פטור ממס הכנסה (פטור מלא מתשלומי מס הכנסה יינתן לנפגעים בעלי 100% נכות)
- הנחה בתשלומי עמלות לבנקים
- הנחה בתשלומי נסיעות ברכבת
התיישנות פוסט טראומה
בנכויות אחרות ישנה תקופת התיישנות וניתן להגיש תביעות למשרד הביטחון בגין נכות שנגרמה במהלך השירות הביטחוני עד שלוש שנים ממועד הפגיעה. יחד עם זאת, כאשר מדובר בפגיעות נפשיות של הלם קרב ופוסט טראומה, יהיה ניתן להגיש את התביעה גם לאחר שלוש שנים. הסיבה לכך היא שבמקרים רבים הפוסט טראומה מופיעה רק לאחר שנים רבות מרגע הפגיעה.
מוטב לסייג כי ככל שחולף זמן רב יותר מרגע הפגיעה, הקושי להוכיח את הקשר הנסיבתי בין תנאי השירות הביטחוני לבין הפגיעה הנפשית שנגרמה רק ילך ויגדל. על כן, כדאי להימנע מלהמתין ולדאוג להגיש את התביעה כמה שיותר מוקדם. ובכל מקרה, על מנת לפעול באופן הנכון והיעיל ביותר ולהבטיח הזדמנות למיצוי זכויות מלא, חשוב לפנות ולהתייעץ עם עורך דין מומחה לתביעות נגד משרד הביטחון.
להתייעצות עם עו"ד גיא בית און, מומחה בתביעות פגיעה נפשית ופוסט טראומה, ניתן לפנות בטלפון 03-9391070 או לשלוח הודעה דרך האתר