פוסט טראומה וסכיזופרניה בצבא
פוסט טראומה וסכיזופרניה בשרות הצבאי
הפגיעה הנפשית העיקרית בה לוקים חיילם המשרתים בצבא היא הפרעת דחק פוסט טראומטית. פגיעה זו מאופיינת בתגובה נפשית קשה של הלם ושיתוק כתגובה לאירוע טראומטי ומעורר אימה. יש אפשרות שפגיעה זו תעבור עם הזמן , או שתפשוט צורה ותלבש צורה אחרת.
השלב האקוטי החריף של הפגיעה הוא בדרך כלל מייד לאחר הפגיעה, שלב זה מלווה בהלם, תדהמה, רגשות זעם, התפרצויות בכי, הסתגרות ותופעות אחרות שעשויות להתמתן או להחריף עם הזמן. במקרה של פגיעה נפשית המתמתנת עם הזמן יתכן והנפגע יסבול מהשלכות שישפיעו על תפקודו היום יומי אך יתכן ולא יסבול מכך.
במקרה שבו התגובה כרונית, ממושכת ומכילה בתוכה מרכיבים של התפרצויות זע , קשיי ריכוז, פגיעה בכושר היוזמה, פגיעה ביכולת החברתית שמשמעותה היא פגיעה ביכולת התעסוקתית וכמובן חוסר יכולת להגיע להישגים מסוימים מדובר בפגיעה נפשית מסוג פוסט טראומה.
פוסט טראומה
בשונה מהלם קרב, פוסט טראומה היא תגובה נפשית הרבה יותר רחבה הפוגעת ברבדים שלמים בנפשו ובאישיותו של האדם. הפגיעה הנפשית היא למעשה פגיעה המתאפיינת בהתפרצויות זעם, חוסר יכולת ליצר קשרים אישיים תקינים וחוסר יכולת לשמור על קשרים בין אישיים תקינים, דבר היוצר הגבלה קשה בכושר התעסוקתי של הנפגע.
ההגבלה בכושר התעסוקתי נובעת קודם כל מהעובדה שללא כושר חברתי לא יכול להוסיף ולהתקיים כושר תעסוקתי, שכן על מנת שלאדם יהיה כושר תעסוקתי הוא נדרש להיות בעל יכולות חברתיות אשר יאפשרו לו לעבוד בסביבה חברתית ובמקרה שבו הכושר החברתי נפגע נפגעת גם היכולת התעסוקתית.
הטיפול בפוסט טראומה
כאשר מטפלים בנפגע פוסט טראומטי נשאל האם יש בכלל אפשרות לטפל באותו נפגע ומהן האפשרות לסייע לאותו נפגע.
במקרה בו הנפגע הגיע לטיפול עד שנה לאחר האירוע הטראומטי יש באופן תיאורטי אפשרות לסייע לו עד לרמה בה ניתן לצמצם את הפגיעה הפוסט טראומטית למינימום האפשרי.
במקרה בו הנפגע הסובל מפוסט טראומה מגיע לטיפול מספר רב מאוד של שנים לאחר הפגיעה סביר מאוד להניח שיהיה קשה לצמצם את הפגיעה עד למינימום אך לכל הפחות אפשר יהיה להביא למצב בו הנזק שנגרם לו והסבל ממנו הוא סובל יהיו מצומצמים יותר.
ככלל, הטיפול בפוסט טראומה מורכב משלושה סוגי טיפולים: טיפול תרופתי, טיפול פסיכולוגי אישי וטיפול בקבוצה.
התרופות נועדו בראש ובראשונה להקטין את הנזק ממנו סובל הנפגע, כלומר, אם הנפגע מתקשה לישון בלילה או אם הנפגע סובל ממחשבות חודרניות סביר מאוד להניח שיקבל לכך תרופות. לצד הטיפול התרופתי נהוג לתת לנפגעים טיפול פסיכולוגי פרטני בשיחות על מנת לאפשר להם להתמודד עם המגבלות הנפשיות היום יומיות שלהן. בנוסף, ניתן גם טיפול קבוצתי, שם לומד הנפגע כי הוא נמצא בעולם בו הוא אינו הסובל היחיד והוא לומד מניסיונם של אחרים ומדרכי התמודדות שונות של החברים אשר נמצאים עמו בקבוצה.
סכיזופרניה
יש נפגעים פוסט טראומטיים שאינם מטופלים וכתוצאה מכך מצבם מחמיר והם בשלב מסוים מפסיקים לסבול מפוסט טראומה וסובלים מסכיזופרניה. מצב זה הוא די שכיח היות וקיים קשר בין פריצת מחלת הסכיזופרניה לבין הפוסט טראומה. במקרה שבו הנפגע מתחיל לסבול מסכיזופרניה הטיפולים הנם הרבה יותר מורכבים במטרה להקל עליו את סבלו.
הקשר בין סכיזופרניה לפוסט טראומה הנו קשר ישיר ובדרך כלל נפגעים פוסט טראומטיים שהוכרו כמי שסובלים מפוסט טראומה ולאחר מכן החלו לסבול מסכיזופרניה יוכרו בגין התסמונת הסכיזופרנית ממנה הם סובלים ורק על התסמונות האחרונה יינתנו להם אחוזי נכות על ידי וועדה רפואית.
להתייעצות עם עו"ד גיא בית און, מומחה בתביעות פגיעה נפשית ופוסט טראומה, ניתן לפנות בטלפון 03-9391070 או לשלוח הודעה דרך האתר