קשר סיבתי בפגיעה נפשית
הוכחת קשר סיבתי בפגיעה נפשית
במקרה בו אדם מבקש להגיש תביעה לקצין התגמולים עקב פגיעה נפשית שארעה לו בזמן שירותו הצבאי הוא צריך להוכיח כי קיים קשר סיבתי בין מצבו הנפשי לבין השרות הצבאי. כלומר, על התובע להוכיח כי קיים קשר סיבתי בין אירוע מסוים אותו עבר לבין השרות הצבאי שלו.
האירוע יכול להיות כל אירוע, בין אם אירוע טראומטי או אירוע שאינו טראומטי, אבל כזה שהביא למצב בו נמצא התובע. הקושי בהוכחת הקשר הסיבתי נעוץ גם בחלק העובדתי וגם בחלק הרפואי של התביעה.
הקשר הסיבתי בפגיעה נפשית
את הקשר הסיבתי ברמה העובדתית ניתן לחלק למספר חלקים לפי הבעיה הנפשית אשר בעקבותיה מבקש התובע לתבוע את זכויותיו מקצין התגמולים:
א. קשר סיבתי בגין פוסט טראומה
ב. קשר סיבתי בגין הפרעה דו קוטבית
ג. קשר סיבתי בגין סכיזופרניה
ד. קשר סיבתי בגין הפרעת הסתגלות
קשר סיבתי בפוסט טראומה
במקרה בו תובע מבקש להגיש תביעה למשרד הביטחון עקב תסמונת פוסט טראומטית עליו להוכיח כי הוא עבר אירוע טראומטי משמעותי הכולל סכנה לחיים ו/או חשש לפגיעה בשלמות המערכת הגופנית. האירוע יכול להיות מודחק או מושהה ויכול לפרוץ שנים רבות לאחר שהתרחש, במקרה זה אנו מדברים על תסמונת פוסט טראומטית מושהית.
קשר סיבתי בהפרעה דו קוטבית
הפרעה דו קוטבית היא אחת ההפרעות העשויות לפרוץ בזמן השרות הצבאי. במקרה בו תובע מבקש להוכיח קשר סיבתי בין הפרעה דו קוטבית לבין השרות הצבאי עליו להוכיח קודם כל שהוא עבר אירוע מאני שקדם או לא קדם לו אירוע דפרסיבי.
בדרך כלל, הגורם לפרוץ מחלה דו קוטבית בזמן השרות הצבאי הוא לחץ שקדם לשרות הצבאי. הלחץ יכול להיות ממשי או לא ממשי, אבל בשל העובדה שהוא תוצאה של השרות הצבאי ובגלל אופי השרות הצבאי וחוסר הגמישות בו, הוכחת הלחץ מהווה את הוכחת הקשר הסיבתי במחלה הדו קוטבית.
קשר סיבתי בסכיזופרניה
לא ידוע בצורה קונקרטית מה גורם לפרוץ מחלת הסכיזופרניה בזמן השרות הצבאי. במקרה בו פרצה המחלה בזמן השרות יש צורך לנסות לאתר את גורמים לפריצת המחלה. באופן כללי, מחלת הסכיזופרניה נחשבת למחלה נפשית העוברת בתורשה.
במקרה שבו המחלה פורצת בגלל אירוע כזה או אחר בזמן השרות הצבאי קצין התגמולים צריך להכיר בתובע כמי שלקה במחלת הסכיזופרניה בזמן השרות הצבאי.
אפשרות נוספת אשר יש בה להביא לפריצת מחלת הסכיזופרניה בזמן השרות הצבאי היא אירוע טראומטי אשר הביא לפריצת המחלה או פוסט טראומה שמתקדמת למצב של סכיזופרניה. במקרה שבו מדובר בגורם הקשור לאירוע מכל סוג שהוא בשרות, על התובע להוכיח את הקשר הסיבתי העובדתי על דרך של הוכחת האירוע שהביא לפריצה של המחלה.
קשר סיבתי בהפרעת הסתגלות ודיכאון
חלק גדול מהחיילים המשרתים בצבא לוקים בהפרעת הסתגלות, הפרעה שלא אמורה ליצור פתולוגיה נפשית ובדרך כלל עוברת לאחר תקופת מה בה החייל מתחיל להסתגל לשרות הצבאי. יחד עם זאת, במידה וההפרעה נמשכת מעבר לשישה חודשים והיא עוברת למצב בו הנפגע סובל מדיכאון יש צורך לשנות את האבחנה לדיכאון.
להתייעצות עם עו"ד גיא בית און, מומחה בתביעת נגד משרד הביטחון וייצוג בוועדות רפואיות, ניתן לפנות בטלפון 03-9391070 או לשלוח הודעה דרך האתר